25.07.2017 - 23:57

“Hidrojen Romantiği” raflardaki yerini aldı

Hidrojen enerjisi hakkındaki bilimsel çalışmalarıyla 2000 yılında Nobel’e aday gösterilen Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu’nun hayatı eşi Dr. Ayfer Veziroğlu tarafından kitap oldu...

Hidrojen enerjisi hakkındaki bilimsel çalışmalarıyla 2000 yılında Nobel’e aday gösterilen Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu’nun hayatı eşi Dr. Ayfer Veziroğlu tarafından kitap oldu. “Hidrojen Enerjisi Ekonomisi” fikrini dünyada ilk kez ortaya atan Prof. Dr. T. Nejat Veziroğlu’nun Türkiye ve dünya tarihinden kesitleri de içeren “belge” niteliğindeki biyografi kitabı “Hidrojen Romantiği”, yarım asırdan fazla bir döneme ışık tutuyor.

CreateSpace adlı bağımsız yayıncılık platformu üzerinden yayınlanan kitapta, Prof. Dr. T. Nejat Veziroğlu’nun çocukluk yılları, eğitim için Ankara’dan İngiltere’ye gidişi, maceralı ve zorlu öğrencilik yılları, İngiltere’de 43-51 yılları arasında gördüğü yüksek eğitim ve doktora süreci ve 1950’lerde Türkiye’de bir ekiple Toprak Mahsulleri Ofisi’nde “çelik silolar” müdürlüğünün temelini atmaları ilk beş bölümü oluşturuyor.

Son bölümde ise 60’lı yıllarda ABD’ye gidiş, 73’ten sonra, Nejat Veziroğlu’na “hidrojenin babası” lakabını kazandıracak hidrojen enerjisi ile ilgili bilimsel çalışmalarının temellerini atışı, katıldığı uluslararası konferanslar, bilimsel çalışmaları ve bu fikri yayışı, Türkiye ve dünyadan dönemin önemli liderleri ve iş insanları ile ilişkileri, 1995 yılından sonra Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Merkezi (ICHET)’nin kuruluş çabaları ve Nobel adaylığına kadar uzanan hikayesi yer alıyor.